Rieteke

Hoi, ik ben Rieteke en ben 58 jaar.

Ik weet sinds 12 jaar door middel van een biopt bij de gyneacoloog officieel dat ik ls heb, maar weet eigenlijk wel zeker dat ik het al heb sinds mijn late pubertijd. Ik heb toentertijd de nodige kuurtjes gehad tegen schimmelinfecties en deels zal ik die infecties ook echt gehad hebben.

De klachten die ik toen had waren: gek makende jeuk aan de binnenkant van de schaamlippen, waarbij ik de huid tot bloedens toe openkrabde of kapot wreef, soms wat rood gezwollen schaamlippen, soms leken ze slappe flapjes, een papierdunne rode huid, tijdens vrijen het gevoel dat de penis een brandend zwaard was, sperma dat brandde en jeukte.  Dat maakte vrijen vaak niet fijn. Als je een kinderwens hebt  is dat bijzonder vervelend! Dan is het uiteraard niet de bedoeling dat je na het vrijen direct naar de douche holt om alles weg te spoelen… Gelukkig hebben we drie gezonde kinderen gekregen

Mijn nieuwe jonge huisarts vermoedde 12 jaar geleden direct dat ik ls had en stuurde me door naar de gyneacoloog. Daar ben ik 1 x per jaar onder controle. Door het smeren met Dermovate en vette crème gaat het goed; ik smeerde alleen als ik last had. Gelukkig heb ik door de jaren heen maar een enkele keer een paar dagen dat het opvlamt. En dan weet ik meteen weer wat een rotziekte het is!

Krabben op die plek is in gezelschap toch niet echt sociaal geaccepteerd…

Sinds begin 2018 ben ik bij de Facebook groep en deed ik in een paar uur meer kennis op dan in 12 jaar! Nu smeer ik therapietrouw. Had ik maar eerder het belang daarvan te horen gekregen! Want inmiddels zijn wel zonder dat ik het in de gaten had mijn kleine schaamlippen verdwenen en is mijn clitoris ingekapseld. Dat proces had ik wellicht kunnen vertragen door betere kennis. De huid van het perineum en rond de anus is wit. Jarenlang had ik telkens last van mini scheurtjes na harde ontlasting of vrijen. Door mijn voeding aan te passen (glutenarm en psylliumvezels gebruiken) en goed te smeren is dat gelukkig verleden tijd.

Mijn innige wensen zijn dan ook

  • dat er in allerlei bladen (voor tieners, vrouwen, mannen) meer artikelen komen over ls,
  • dat meisjes en vrouwen leren dat het normaal is dat je je lichaam beter leert kennen door een spiegel te gebruiken,
  • dat meisjes en vrouwen leren lief te zijn voor je eigen lijf, je grens aan te geven en die te respecteren zonder schuldgevoel,
  • dat er vooral veel deskundige artsen zullen zijn, die ook oog hebben voor de emotionele kant van het verhaal. Een arts die mij in plaats van nauwelijks contact te maken en lang naar mijn onderste en zijn pc scherm zit te kijken, een stevige hand geeft, in mijn ogen kijkt en goede voorlichting geeft, dat is de arts waar ik graag kom!
Delen op
Spring naar toolbar