Riek

Drie jaar met Lichen Sclerosus.
Het is begin maart 2015, ik ben 63 jaar.
Een prima leventje met een lach en soms een traan, jaar getrouwd en 2 kinderen rond de veertig (uit huis) en een teckel ..

Mijn werkzaamheden bestaan uit 3 dagen in de week als voetreflex therapeute , thuis en op locatie , en vrijwilligerswerk in de tuin bij het Bejaardenhuis . Diverse hobby’s.
Na een aantal weken jeuk , pijn , wondjes bij de vulva, wat ik toen nog vagina noemde en
zelf met diverse zalfjes o.a. Bepanthene, nisyleen , vaseline e.a. geprobeerd om het te helen. (Achteraf te veel en te lang zelf geprutst.) Ook pijn bij gemeenschap , zitten en bij het fietsen.
Dan toch maar in mei naar de huisarts .
Ik kreeg Dermovate crème mee, met de mededeling: ”ja dat zie je vaker.. schimmel.”
Gevolg na 3 dagen smeren…( ik stond drie dagen in brand , verkeerd gebruik??)
Ik wist niet waar ik het zoeken moest, de vierde dag huilend weer naar de huisarts en daar was een vrouwelijke ”inval“ arts, die heel rustig met uitleg en eendenbek ging kijken en meteen de diagnose LS stelde.  Ze had in de opleiding LS gezien en gaf gelijk een verwijzing naar de vulvapoli in Sneek , waar ik pas drie weken later terecht kon, maar daar dachten ze mee en kon wel eerder als ik wilde bij afd. Dermatologie en de assistente zei doe dat maar , dan ben je in ieder geval al hier.
Ik heb daar veel aandacht gekregen en zelfs uitleg hoe en waar ik zalven moest met een spiegel erbij en mocht terug komen als ik iets niet zou vertrouwen .Daarna controle over een half jaar.
Er hoefde geen biopt genomen te worden en er waren geen verklevingen, dus ik heb heel veel geluk. Ik kreeg 3 verschillende soorten zalf 2 cortisone en een basis zalf .Verder ook informatie over kussens en fietszadels .Diezelfde week een zadel gekocht .

Mijn werk voet massage geven ging niet meer vanwege het zitten en omdat ik bij de ene cliënt op een tuinstoel, of bij een ander op de grond etc. zat. Ik wilde ook geen afspraken steeds afzeggen want wist niet wanneer ik een slechte nacht /dag heb. Thuis kon ik wel zitten maar ik kon de mensen geen aandacht geven die ze nodig hadden door de pijn.
Dan moet je vertellen waarom je er niet meer kunt zijn voor een ander.
De vulva, ja daar praat je niet over toch? nou ik wel en dan krijg je commentaar .
Ik schrijf hier onder door elkaar de positieve en negatieve reacties.
Moet je je maar beter wassen .
Wanneer kom je weer voor mijn voeten.?
Is het nog niet over.?
Iedereen heeft wel eens wat.
Ik zie je gewoon lopen hoor .
Die rokjes staan je leuk.
O we hebben jouw niet mee gevraagd je kan toch niet?
Je ziet er blozend uit hoor.
Er zijn ergere dingen hoor , heb je gehoord van die ?
(en nu ik dit schrijf begrijp ik het allemaal wel.)
Het is nu 2018 .
Ik ben er heel open over en heb zelfs een award (Dr. Willem van der Meijden Vulvaward ) voor de beste vulva poli van 2018 gemaakt , wat me heeft geholpen met het accepteren.
(Je bent geen LS )
Mijn levenswijze aangepast door veel rustiger met alles om te gaan .
Het is een hele verandering beneden , de schaamlippen en clitoris soms dik opgezet en glanzend wit en soms meer zachtroze en het is daar nu wel altijd heel gevoelig (een geschaafd gevoel)
Gemeenschap met rust , uitdaging ,een lach en vaak een traan.
Ik heb de LS en mezelf aardig onder controle , af en toe een paar weken een opvlamming..
.
En ik weet geen mens is gelijk .Voor iedereen, heel veel sterkte en hoop op de dag dat er een oplossing komt speciaal voor kinderen en jongeren .

 

VulAward 2017
VuvAward 2017
Spring naar toolbar