Petra

Hallo allemaal, ik ben Petra. In oktober vorig jaar is er bij mij definitief lichen sclerose geconstateerd. Wss heb ik het al zo'n twee jaar. Altijd gedacht dat ik een schimmelinfectie had en daarvoor dus ook verschillende keren kuurtjes gekregen via de huisarts en later maar zelf bij drogist gekocht. Ik ben hiervoor nooit eerder onderzocht door de huisarts. Wanneer ik de huisarts belde kreeg ik van de assistente een recept voor een kuurtje. Achteraf maakt me dit heel kwaad. De jeuk werd minder maar ging nooit helemaal weg. Wat denk je dan? Ach het zal wel bij mij horen. Naar de huisarts gegaan ivm een cyste bij mijn vagina en gelukkig had ik een oplettende huisarts in opleiding die mij doorstuurde naar een gynaecoloog. Zij vond de huid er erg onrustig uitzien. Daar werd definitief geconstateerd dat ik LS had. Ook kreeg ik een biop omdat men een verdacht plekje zag. En ja hoor ik had schaamlipkanker. Rechter schaamlip verwijderd en een flink stuk er omheen incl de clitoris.

Heftig. Daarna bleek dat de kanker ook in de lymfeklieren zat. Minimaal maar toch. Tweede operatie gepland om de
lymfeklieren te verwijderen. Nu ben ik gelukkig schoon verklaard. Ik moet nog veel verwerken merk ik. En ben nog steeds bezig met de gevolgen vd operatie,  oedeemtherapie,  steunkousen, elke dag oefeningen. Ook intimiteit is op dit moment niet aan de orde enz enz.

Ik vind het heel moeilijk om te verwerken wat mij overkomen is.  Was ik de eerste keer dat ik de huisarts belde maar onderzocht. Was ik zelf maar alerter geweest en had ik maar gedwongen dat er naar gekeken werd. Ik had nog nooit van LS gehoord, had ik er maar meer van geweten. Dit is allemaal achteraf praten. We kunnen helaas de tijd niet meer terugdraaien.

Ik vind het heel belangrijk dat er meer bekendheid aan gegeven wordt,  zodat iedereen alerter wordt.

Groetjes Petra

Delen op
Spring naar toolbar