Meedoen aan onderzoek?

Beste mannen met LS, de Duitse LS vereniging heeft in samenwerking met de universiteit in Mainz een enquete gemaakt, met een vragenlijst voor mannen met LS. Zij hebben ons gevraagd om dit te plaatsen.
Hoe meer mannen er aan mee doen, hoe meer informatie ze over LS bij mannen krijgen!

 

Mevr. Anja Luetkemeyer studeert geneeskunde in het 6e semester en zou graag een doctoraat willen doen over dit onderwerp, dat wil zeggen haar proefschrift schrijven aan de Universiteit van Mainz over dit onderwerp.
De studie werd goedgekeurd door de ethische commissie en duurt 6 maanden.

Meer info op de Duiste site van de Verein Lichen sclerosus .
https://www.lichensclerosus.ch/de/aktuelle_studienumfragenwissenschaft

 


Fotodynamische therapie voor behandeling van Lichen Sclerosus van de vulva


 

Lichen Sclerosus is een chronische huidafwijking van de vulva (schaamlippen). Soms kan deze aandoening leiden tot kwaadaardige veranderingen, daarom wordt het ook wel een ‘premaligne afwijking’ genoemd.

Lichen Sclerosus wordt behandeld met een steroïde zalf zoals Clobetasol zalf (Dermovate®), of met een remmer van het afweersysteem zoals Tacrolimus (Protopic®).

In het Erasmus MC gaan we binnenkort starten met een onderzoek naar Fotodynamische therapie voor het behandelen van Lichen Sclerosus. Deze therapie wordt momenteel in Nederland gebruikt als behandeling voor bepaalde voorstadia van huidkanker. Uit eerder onderzoek weten we dat Fotodynamische therapie kan werken voor de symptomen van Lichen Sclerosus en dat het de ziekte deels, en soms zelfs helemaal kan doen verdwijnen. We weten echter niet of Fotodynamische therapie béter is dan de huidige therapie met Clobetasol zalf.

In deze studie vergelijken we Fotodynamische therapie met behandeling met Clobetasol zalf. Dit betekent dat de helft van de deelnemende patiënten wordt behandeld met Fototherapie en de andere helft, om te kunnen vergelijken, de standaard therapie met Clobetasol zalf krijgt. Alle deelnemende patiënten worden ongeveer 7x gezien door de arts onderzoeker om klachten te evalueren en de huidafwijking te vervolgen (inclusief foto’s). Daarnaast wordt er (tenminste 1x) onder lokale verdoving een biopt van de afwijking genomen, houden patiënten een dagboekje bij en vullen alle patiënten 3x een vragenlijst over de kwaliteit van leven in.

Het traject van deelname duurt ongeveer 28 weken. Als u zwanger bent, op dit moment zwanger wilt worden of als u borstvoeding geeft kunt u niet meedoen aan de studie.

 

 

 


Als u geïnteresseerd bent in deelname aan de studie is er een uitgebreidere informatie folder beschikbaar. U kunt naar deze folder vragen bij uw behandelend gynaecoloog of contact opnemen door een email te sturen naar: lichen.sclerosus@erasmusmc.nl

Logo Erasmus MC
Delen op
Spring naar toolbar