Als je geen klachten meer hebt (of merkt) van Lichen Sclerosus

Gefeliciteerd!!!!
Als je dit leest omdat je nu geen of nauwelijks LS-klachten hebt. Geweldig!!
Dat wil je graag zo houden. Lees daarom het onderstaande:
LS is een chronische huidaandoening, dat een kenmerkend remitterend (steeds terugkerend) verloop heeft.
Het is raadzaam, je huid te blijven onderhouden met vette zalf en met de voorgeschreven hormoonzalf.
De adviezen daarvoor zijn te vinden onder andere in 'Tips bij jeuk' en het smeerschema. Dit helpt je de kans te verlagen dat je weer / erger klachten krijgt.
Je gebit verzorg je ook elke dag, ook als je geen klachten hebt. Je wilt immers geen klachten, dus verzorg je 2 of 3x daags je gebit. De verzorging van je huid als je LS hebt, is vergelijkbaar. Het is fijn als je huid goed voelt, het onderhoud met de zalven draagt er belangrijk aan bij, dat dat zo blijft.

Bij LS zijn ontstekingscellen actief. Door je huid te blijven onderhouden (dus regelmatig dun smeren volgens een schema, en regelmatig ( minimaal 2 x daags) met vette zalf smeren, help je je huid door de kans te verkleinen, dat je weer/meer klachten krijgt. In "Basiszalf" lees je het belang van de vette zalf).
Het kán voorkomen, dat bij 'geen merkbare klachten' er toch processen plaatsvinden waarbij vergroeiingen of andere LS-processen kunnen doorgaan. Onderhoud met hormoonzalf en vette zalf helpt je huid, zich te weren hierbij. Het blijft raadzaam, ook zonder klachten, de specialist minimaal 1 x per jaar te bezoeken voor controle.
Verder kan het gebeuren dat de LS soms 'opspeelt' en je incidenteel een periode van klachten doormaakt. Afhankelijk van de situatie kun je eventueel samen met je arts bespreken, hoe hier op in te spelen.
Wat je altijd kunt doen is de " BASISINFORMATIE OVER LS" nog eens doorlezen, na te gaan of er (meer) sprake is van een stressperiode en je voeding na te lopen.
Tot slot help je je lichaam, door zo optimaal mogelijk te zorgen voor volwaardige voeding en voldoende beweging, waar dat mogelijk is.

Spring naar toolbar