Informatie voor mannen met LS


Informatie voor mannen met LS
Symptomen
Er zijn witte, soms glanzende plekken te zien op de huid rondom de geslachtsdelen en de huid voelt strak aan. Soms zijn er bloeduitstortingen te zien (doordat de huid kwetsbaar is) en vaak is er ook jeuk. Soms is er pijn, deze pijn kan tevens bij het plassen of bij de ontlasting voorkomen. De klachten bij lichen sclerosus kunnen soms lijken op de klachten van een schimmelinfectie.
Als lichen sclerosus niet behandeld wordt kunnen vergroeiingen en verklevingen van de huid ontstaan. Bij 20% van de gevallen komt de aandoening, behalve rond de geslachtsdelen, ook op andere delen van het lichaam voor. Vooral op de romp, bovenbenen, hals en polsen. Deze plekken jeuken vaak niet.
Lichen sclerosus kan soms worden verward met een schimmelinfectie.

Specifieke symptomen bij mannen Bij (volwassen) mannen zitten de plekken op de penis. Mannen ervaren de jeuk meestal niet zo erg. Pijn kan wel voorkomen, omdat de huid strakker wordt. Plasklachten, zoals sproeien, kan voorkomen door vernauwing bij de plasbuis. Bij mannen wordt de naam ‘’balanitis xerotica obliterans’ ook wel gebruikt.

Zelfonderzoek
Ook voor mannen erg belangrijk!
Zelfonderzoek van de penis

Seksualiteit
Bij mannen kunnen zich anatomische veranderingen aan de penis voordoen
• Er kunnen ontstekingen en/of littekens in de voorhuid ontstaan. Hierdoor kan de voorhuid vernauwen, waardoor het erg moeilijk wordt deze over de eikel te bewegen
• Door de verdunning van de huid ontstaan er makkelijk scheurtjes en wondjes. Dit maakt seks erg pijnlijk
• Tijdens of na de seks kan de huid branderig, jeukerig of pijnlijk aanvoelen
• Doordat de huid strakker wordt, kan een erectie erg pijnlijk zijn

Wat kan ik doen?
• Voor zowel mannen als vrouwen geldt de tip om tijdens de penetratie in elk geval te zorgen voor een goede opwinding. Dan wordt de vulva vochtig en kan de penis gemakkelijker naar binnen. Gebruik eventueel een vette zalf als glijmiddel. Daarnaast is het erg belangrijk dat de vrouw haar bekkenbodemspieren goed kan ontspannen. Er is dan ruimte om de penis toe te laten. De meeste vrouwen hebben wat tijd nodig om opgewonden te raken. Voorspel kan dus helpen.
• Angst en schaamte maken het vaak moeilijk om dingen te bespreken. Maar dit is juist dan belangrijk.
• Doe alleen wat prettig voelt en bespreek met je partner als iets niet goed gaat. Alles mag en niets moet.
• Wanneer de huid na de seks branderig of pijnlijk aanvoelt, kan het prettig zijn om te koelen met een koud washandje. Ook smeren met een vette zalf kan helpen. Geef je huid ook de tijd om tot rust te komen en kijk of er andere manieren zijn om te vrijen. Bedenk dat seks en vrijen meer is dan vaginale penetratie.

Specialisten
Verschillende specialisten kunnen je helpen om (weer) seksueel actief te worden:
Psycholoog
Schaamte en psychische klachten kunnen een grote rol spelen bij het hebben van een huidaandoening. Hierdoor kun je je nooit volledig ontspannen. Soms zit de schaamte zo diep dat je je letterlijk niet bloot durft te geven en dus ook geen seks (meer) durft te hebben. Een psycholoog kan je helpen bij het leren omgaan met je klachten en het accepteren van hoe en wie je bent. In ons thema “wat doet een psycholoog” lees je daar meer over.
Seksuoloog
Een seksuoloog is een psycholoog of een arts die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Hij of zij helpt je met vragen en problemen met betrekking tot seksualiteit.

Meer informatie over LS op: Huidhuis


 

Spring naar toolbar