Veel gestelde vraag over acupunctuur en laser bij Lichen Sclerosus

china-massage-therapy-3112422_1920
LS is een chronische aandoening, wat inhoudt dat als er geen verschijnselen merkbaar zijn, de LS niet weg is. De LS kan sluimerend in de huid doorgaan. Dit is de reden dat het met een levenslang intermitterend schema van corticosteroïdenzalven behandeld moet worden. Om de ontstekingen die je soms niet merkt of ziet te onderdrukken. Doe je dit niet is de kans op complicaties zoals vergroeiingen en ook de kleine kans op vulvakanker groter.

ACUPUNCTUUR kan naast de reguliere behandeling ondersteunend werken, sommige mensen hebben er op die manier baat bij, anderen niet, maar als ondersteunende behandeling kan het in ieder geval geen kwaad, nooit in plaats van!

LASER is een therapie die door sommige klinieken wordt aangeboden maar waar nog geen gedegen onderzoek naar is gedaan. Wel hebben alle specialisten op LS gebied wereldwijd er uitgebreid naar gekeken en op het laatste internationale vulvacongres 2020 (waar ik aanwezig was) is er een paar dagen lang over gesproken en de conclusie was: NOG NIET DOEN!!! Dit was een unaniem besluit, door artsen wereldwijd! Waarom? Omdat ze niet zeker weten of laseren bij LS vulvakanker kan veroorzaken! Bij andere aandoeningen kan laser wel gebruikt worden omdat die aandoeningen niet over kunnen gaan in kanker, dat maakt het soms moeilijk te begrijpen. Maar in het geval van LS, NIET DOEN dus. Er zijn momenteel wel kleine onderzoeken over opgezet, maar zo'n onderzoek duurt lang om de lange termijn gevolgen te weten te komen, dus voorlopig is het gewoon niet veilig.
In de nieuwe richtlijn LS die eerdaags uitkomt, wordt laser dan ook afgeraden!
Delen op

3 reacties op “Veel gestelde vraag over acupunctuur en laser bij Lichen Sclerosus

 1. Ik heb ook lichen sclerosus. Waarom ben je naar india gegaan voor operatie als je niet plassen kon.
  Kon dat hier niet.ik heb ook moete met plassen.

 2. LS is levenslang,
  Geen echte oplossingen zijn voor handen.
  Begon al heel vroeg toen ik 30 jaar was nu bijna 78 jaar.
  Een operatie ondergaan omdat plassen een probleem werd.
  En de jeuk alles overheersend.
  Na bezoeken aan een ayurvedische arts universitair opgeleid in India.
  Hebben we de LS besproken en de jeuk. LS is levenslang was de opmerking maar de Jeuk kun je verminderen door de vele suikers die je in neemt en het werkt echt suiker arm jeuk weg, zondig je is het terug.
  Suc 6 maar probeer het

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar